Service en schoonmaak­advies

Overweeg je om een afspraak te maken? Of heb je een praktische vraag over het reinigen van je badkamer?

Op deze pagina vind je veel praktische antwoorden.

Badkamer reinigen

Circa 2 tot 4 dagen na het leggen van het oppervlak kunt u de cementsluier en het bouwvuil verwijderen. Zorg dat voor het reinigen het oppervlak en de voegen zijn natgemaakt. Verwijderen van het bouwvuil en de cementsluier met HMK R159 Tegel- en sanitairreiniger. Mengen 1:10 met water, 10 minuten laten weken, schrobben en goed naspoelen met schoon water. Na 8-12 weken herhalen.

Voorwaarden: Indien er vloerverwarming is toegepast, adviseren wij om deze bij reiniging uit te schakelen. De vloer dient koud en droog te zijn voor optimale werking van het toe te passen product. De verbruik opgaven zijn gemiddelden en kunnen variëren. Etiketten vooraf goed lezen, werkruimtes goed ventileren! Bij twijfel altijd vooraf op een onopvallende plaats het product uitproberen.

Periodiek reinigen staat voor het schrobben van de vloeren en naspoelen met water om egaal uitgedweild vuil te verwijderen en het oppervlak op te frissen. Dit gaat uitstekend met HMK R157 Intensieve tegelreiniger, 1:10 mengen met water, 10 minuten weken, schrobben, verwijderen en goed naspoelen met schoon water.

Voorwaarden: Indien er vloerverwarming is toegepast, adviseren wij om deze bij reiniging uit te schakelen. De vloer dient koud en droog te zijn voor optimale werking van het toe te passen product. De verbruikopgaven zijn gemiddelden en kunnen variëren. Etiketten vooraf goed lezen, werkruimtes goed ventileren! Bij twijfel altijd vooraf op een onopvallende plaats het product uitproberen.

Met een dagelijkse verzorging blijft uw keramiek jarenlang glanzend. Voor het dagelijks onderhoud van uw keramiek adviseren wij het gebruik van een zachte, niet schurende spons of doek. Als u een schoonmaakmiddel wilt gebruiken, dan kunt u de HMK R158 Badkamer en douchecabinereiniger gebruiken.

Verse kalkvlekjes zijn met een doekje zonder schoonmaakmiddel gemakkelijk te verwijderen. Oudere ingedroogde kalkvlekjes kunnen het beste met een ontkalkend middel zoals schoonmaakazijn of met de HMK R158 Badkamer en douchecabinereiniger verwijderd worden.

Reinig na montage de wastafel grondig met warm water en een milde zeep. Het schoonhouden van de wastafel kan met een lauwwarm sopje met Cif zonder bleekmiddel. U dient dan wel het blad goed na te reinigen met water en vervolgens droog te maken. Het droogmaken is eenvoudiger als u het water vooraf met een kleine volledig trekker naar de spoelbak wegtrekt. Hardnekkige vlekken tandpasta en aangekoekte resten verwijdert u met de grove zijde van een nylon schuurspons en een vloeibaar schuurmiddel, zoals bijvoorbeeld Cif zonder bleekmiddel.

Donkere tinten zullen zeker in een matte uitvoering (Leather) extra onderhoud vragen. Bijvoorbeeld bij kleuren zoals Amazon, Negro Tebas, Unsui, Gedatsu, Xtreme Black en Tao zullen vanwege de kleurstelling vetvlekken, druppels en vingerafdrukken eerder zichtbaar zijn. Kleine, niet hardnekkige vetvlekjes, zoals bijvoorbeeld vingerafdrukken, kunt u eenvoudig verwijderen door een stukje keukenpapier in te sprayen met een beetje blauwe Glassex en daarmee over de betreffende plaats te wrijven. Kalkvlekken op het blad of rond de kraan kunt u het best verwijderen met een natuurlijke azijn.

Wij adviseren om deze materialen te reinigen met zachte huishoudelijke schoonmaakmiddelen. Een prettig schoonmaak product is de douchereiniger van Sealskin. Gebruik geen schuurmiddelen maar altijd een zachte doek of spons.

Spoel het oppervlak met warm water en droog af met een zachte doek. Gebruik bij vlekken een vochtige doek met een zachte schuurcrème, bijvoorbeeld HMK Micro schuurmelk. Om kalkafzetting rond afvoer of kranen te verwijderen, gebruikt u een zacht schuursponsje. Spoel verschillende keren met warm water en wrijf droog met een zachte doek. Hoewel vloeistoffen niet in het materiaal kunnen dringen, is het beter om gemorste producten direct te verwijderen. Hiervoor gebruikt u een vochtige doek en een zachte schuurcrème, bijvoorbeeld HMK Micro schuurmelk. Gebruik steeds cirkelvormige bewegingen bij het reinigen.

 

Gebruik nooit een schuurspons of agressieve middelen. Neem een zachte, vochtige doek of zeem om het meubel te reinigen. Laat nooit natte spullen achter op of in het meubel. Direct contact met water kan voor opzwelling zorgen van het MDF/spaanplaat. Ook de eventueel toegepaste grepen kunnen eenvoudig schoongemaakt worden met een zachte vochtige doek of zeem. Gebruik geen chroom of koperpoetsmiddel. Dat kan ernstige gevolgen hebben voor de grepen of andere accessoires.

Bij elk meubel wordt een flesje Soap geleverd voor het schoonmaken. Voor het onderhoud zit hier ook een schuurpapiertje bij en de juiste kleur olie. Voor de dagelijkse schoonmaak kan de Soap worden gebruikt. Gebruik nooit teveel. Het is belangrijk om de volgende dosering aan te houden: 10-15 ml. Soap op 1 liter water.

Voor het oplossen van kleine problemen kunt u uit het onderhoudspakket het schuurpapier en de Monocoat olie gebruiken. Schuur het plekje licht op en breng met een schone, droge doek de olie op de plek aan. De olie inlaten trekken en het overtollige olie wegpoetsen. Als bepaalde plekken schraal aanvoelen en/of aan kleurverlies lijden, kan dit worden opgelost met de olie. Breng een aantal druppels olie aan op de te behandelen plek en poets goed droog met een stuk keukenrol of oude doek.

Verwijder vuil en vlekken alleen met een zachte, vochtige doek. Cosmetica en vet resten kunt u met een zeem en warm water verwijderen zonder toevoeging van schoonmaakmiddelen. Zorg dat de randen perfect droog zijn na de schoonmaakbeurt. Gebruik nooit zure, kalk reinigende of schurende producten. Die tasten de randen van de spiegel aan. Zorg na gebruik van de badkamer dat er geen condens achterblijft op de spiegel.

Voor het reinigen van chromen kranen adviseren wij u geen schurende of bijtende schoonmaakmiddelen te gebruiken.

Chroom blijft mooi als u het regelmatig met een zachte doek schoonmaakt. Als u na het douchen de kranen even droogmaakt, helpt dat om kalkaanslag te voorkomen. U kunt voor het reinigen van de kranen en onderdelen de douchereiniger van Sealskin gebruiken. Let op! Bij gebruik van schoonmaakmiddelen altijd na gebruik de kranen goed schoonspoelen, zodat al het schoonmaakmiddel is verwijderd. Dit voorkomt op langere termijn dat het chroom loslaat van de producten.

Voor het reinigen van RVS producten, zoals kranen en accessoires kunt u het beste een zachte doek gebruiken. Daarnaast kunt u water en eventueel een zacht reinigingsmiddel gebruiken. Bij kalkaanslag kunt u een zacht reinigingsmiddel gebruiken op basis van citroenzuur.

Na het reinigen, dient u de kranen goed af te spoelen zodat er geen reinigingsmiddel achterblijft op het product. Laat het schoonmaakmiddel niet langer inwerken dan nodig.

Voorkom kalkaanslag door de kranen goed te reinigen. Spoel resten van shampoo, vloeibare zeep en body-lotions ook direct af. Daarna is het belangrijk om de natte kranen goed droog te maken om nieuwe kalkaanslag te voorkomen.

Maak alle oppervlakken altijd droog! Staand water kan schade veroorzaken op kitranden (schimmel) en tegels (kalk). Op een enigszins ruw oppervlak kunnen kalk en vuil zich nog gemakkelijker hechten. Verdund schoonmaakazijn is wel geschikt voor het verwijderen van kalk van glas, maar kan de aluminium profielen of het RVS aantasten, dus kijk daar mee uit! Ook kunt u gebruik maken van de Sealskin douchereiniger. Melkglas mag alleen aan de gladde zijde schoongemaakt worden met verdund schoonmaakazijn of met de HMK R158 Badkamer en douchecabinereiniger. De ruwe zijde alleen reinigen met schoon water.

Verwijder met regelmaat het rooster en het grijze sifon. Het sifon kan eruit getrokken worden. Zo kunt u vuil, zoals haren en zeepresten, verwijderen. Dit voorkomt ongemakken zoals het slecht weglopen van water.

De buitenkant van de Sunshower is het gedeelte dat door gebruikers gereinigd wordt. Het reinigen van de Sunshower doet u handmatig en niet met een hogedrukspuit.

Zorg dat het apparaat is uitgeschakeld voordat u het reinigt. Gebruik milde reinigingsmiddelen voor de Sunshower. Let op glasreiniger of allesreiniger kunnen het glas aantasten of dof maken. Er bestaat een speciaal reinigingspakket voor de Sunshower. Dit pakket bestaat uit een milde reiniger en protector die de Sunshower beschermt tegen kalkaanslag.

Om schimmel te voorkomen in de kitranden sproeit u na ieder douchegebruik de tegels, voegen, kranen, kitvoegen en douchewand schoon. Maak daarna met een handdoek alles goed droog ter voorkoming van kalk en schimmel.

Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen, maar schoonmaakazijn tegen kalkaanslag. (Als er natuursteen is toegepast dient u een speciaal reinigingsmiddel te gebruiken) Minimaal 1 x per maand met een ontvettende allesreiniger de kitvoegen goed schoonmaken zodat gevormde aanslag verwijderd wordt. Vuilaanslag is namelijk een voedingsbodem voor schimmels.

Gebruik geen vettige schoonmaakmiddelen, zoals groene zeep, voor het reinigen van de kitvoegen. Dit geeft namelijk een plakkerige ondergrond waardoor schimmelvorming gemakkelijker kan ontstaan.

Zorg voor voldoende ventilatie! Dat kan door de badkamerdeur en het raam op een kier open te laten staan. De douchehoek moet goed kunnen ventileren. Wanneer er een mechanisch ventilatiesysteem aanwezig is, schakel deze dan niet uit.

Voor het reinigen van het toilet of bidet moeten deksel en zitting omhoog geklapt of, indien nodig, verwijderd worden omdat eventueel opstijgende dampen van schoonmaak- of desinfecteringsmiddelen de kunststof kunnen aantasten.

Het poriën vrije oppervlak van deze producten zorgt voor een optimale hygiëne. Daarom zijn milde en nog beter huishoudelijke schoonmaakmiddelen op natuurlijke basis voldoende voor het onderhoud. Schurende, agressieve chloor- en zuurhoudende schoonmaakmiddelen mogen niet gebruikt worden. Voor het reinigen van keramiek kunt u de HMK R158 Badkamer en douchecabinereiniger gebruiken.

Bezoek onze showroom

Maar liefst 1800 m² aan badkamerinspiratie. Indrukwekkende badkamer designs komen tot leven in onze luxe showroom in het midden van het land. Ontdek de eindeloze mogelijkheden voor een badkamer op maat.