De do’s en don’ts voor het inrichten van een kleine badkamer

Niet ieder woonhuis is voorzien van een gigantische badkamerruimte, waarin alle materialen en indelingen mogelijk zijn. Toch zijn er zeer veel opties om een kleine, vierkante of smalle badkamer in te richten. Ons enthousiaste team badkamerontwerpers, creëerde talloze bijzondere, unieke en prachtige kleine badkamers. Ons geheim? Slim omgaan met de ruimte, praktisch omgaan met materialen en denken in mogelijkheden.

Ben jij op zoek naar een nieuwe badkamer en loop je vast in het opdoen van inspiratie, omdat jouw badkamer klein is? Geen paniek! Het is absoluut mogelijk om een kleine badkamer te creëren die aan alle wensen voldoet. In dit artikel geven we je handige tips voor het inrichten van een kleine badkamerruimte. Ook verklappen we wat je beter kunt vermijden en welke talloze opties juist wel prachtig passen in een smalle of kleine badkamer.

Een rustige sfeer in een kleine badkamer

Als je op zoek bent naar een nieuwe badkamer, dan begint je zoektocht waarschijnlijk met het opdoen van inspiratie. Online vind je talloze badkamers in verschillende stijlen, kleuren en maten. Als jouw badkamerruimte niet groot is, moet je slim omgaan met de ruimte die wel beschikbaar is.

Het creëren van een rustige sfeer in een kleine badkamer klinkt daarom waarschijnlijk heel logisch. Toch wil je liever niets inleveren in comfort, luxe en uitstraling. Als je de indeling van een kleine badkamer slim aanpakt dan hoeft dat ook zeker niet het geval te zijn. Wel is het soms nodig om concessies te doen. Bedenk dat een vrijstaand bad niet altijd praktisch is in een kleine badkamerruimte. En dat bepaalde kleuren, materialen en tegels een badkamer kleiner doen lijken.

Hoe creëer je dan wel een rustige sfeer in een kleine badkamer? Dat leggen we je graag uit aan de hand van do’s en don’ts.

Do’s voor een rustige sfeer in een kleine badkamer:

 • Kies voor maximaal twee verschillende soorten tegels;
 • Laat het bad vervallen en kies daarvoor in de plaats voor een ruim badkamermeubel en een grote inloopdouche;
 • Kies voor veel glas.

Don’ts voor een rustige sfeer in een kleine badkamer:

 • Massieve onderkasten. Kies liever voor een slank, zwevend meubel;
 • Dikke wastafelbladen, ga liever voor een dun blad;
 • Kies liever niet voor hele donkere kleuren. Je kunt beter voor warme tinten gaan om de rust in je badkamer te bewaren.

Een goede indeling in een kleine badkamer is goud waard

Je haalt het meest uit een kleine badkamer als je op een slimme manier omgaat met de centrale ruimte. Wij noemen het centrale gedeelte van een badkamer ook wel de verkeersruimte. Trek een denkbeeldige cirkel die alle functies van een kleine badkamer met elkaar verbindt. Vanuit het midden van deze denkbeeldige cirkel loop je langs het toilet, om zo de inloopdouche te gebruiken. Door slim om te gaan met deze ‘open ruimte’ creëer je rust.

Probeer zichtlijnen te behouden, zodat een kleine badkamer groter oogt. Wees niet bang om functies in elkaar over te laten lopen. Denk bijvoorbeeld na over het plaatsen van een wand tussen de inloopdouche en de wastafel. Of creëer een nis door twee wanden te plaatsen, waar een glazen douchewand perfect tussen past. Op deze manier blijft er meer vrije beweegruimte over en is er nog steeds ruimte voor een relatief ruime douche.

Daarnaast is het een goed idee om muurtjes ‘op te dikken’. Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar daardoor ontstaat een minder opgesloten gevoel. Het ziet er ook nog eens prachtig uit. Heel vernieuwend, praktisch en ontzettend mooi! Om je een idee te geven hoe wij omgaan met wanden en nissen in een badkamerontwerp, geven we je hieronder twee voorbeelden van ontwerpen van kleine badkamers.

Afbeelding 1: Het muurtje in deze kleine badkamer heeft meerdere voordelen. Zo ontstaat, dankzij de geplaatste muur, een prettige scheiding tussen douche en wasgedeelte. Er is meer bewegingsruimte en de doucheruimte is geen ouderwetse douchecabine, maar een luxe inloopdouche inclusief een prachtige glaswand.

Do’s voor een slimme indeling van een kleine badkamer:

 • Behoud zichtlijnen;
 • Maak zoveel mogelijk gebruik van hoogtes;
 • Trek een denkbeeldige cirkel in de verkeersruimte en verbindt waar mogelijk de verschillende functies in een kleine badkamer.

Afbeelding 2: In dit badkamerontwerp zijn twee nissen gecreëerd. Waardoor er veel ruimte voor de twee inloopdouches overblijft. In deze badkamer blijft privacy gewaarborgd.

Don’ts bij het indelen van een kleine badkamer:
 • Vermijd zware en grove meubels, kies eerder voor meubels met slanke lijnen;
 • Probeer een opgesloten gevoel te voorkomen;
 • Geen vrijstaand bad plaatsen om maar een vrijstaand bad te hebben.
 • Kies eerder voor een ruime inloopdouche;
  Plaats een inloopdouche niet in het midden van de verkeersruimte.

Glaswanden en spiegels voor optische ruimte

Glas en spiegels zorgen ervoor dat een ruimte optisch groter lijkt. Daarom raden wij altijd aan om in een kleine badkamer zoveel mogelijk met glas te werken. Een open inloopdouche, zonder glazen wand, is ook een mooie optie. Alleen niet in elke kleine badkamer even praktisch. In sommige kleine badkamerruimtes is het lastig om de centrale ruimte goed droog te houden, wanneer je geen gebruik maakt van een glazen wand.

Je kunt er eventueel ook voor kiezen om in eerste instantie voor een inloopdouche zonder glazen wand te kiezen. Mocht er toch te veel water buiten de douche komen, kun je er altijd nog voor kiezen om een glazen wand of deur later toe te voegen.

Ook spiegels dragen bij aan prachtige zichtlijnen en optische ruimte. Spiegels zijn verkrijgbaar in allerlei vormen en maten. En eerlijk is eerlijk: een badkamer zonder spiegel is zeer onpraktisch en ook geen optie. Er bestaan veel design spiegels om uit te kiezen. Van rond, tot ovaal en van recht tot groot: alles is mogelijk. Voor welke spiegel je kiest, is vrijwel altijd afhankelijk van persoonlijke smaak. Toch is het verstandig om er rekening mee te houden dat meerdere kleinere spiegels in een badkamer averechts werken op het ruimtelijke gevoel. Dat komt omdat meerdere spiegels een kleine badkamer een onrustige uitstraling geven. Wanneer je een kleine badkamer hebt, kun je om die reden beter kiezen voor één grote spiegel.

Do’s voor meer optische ruimte:

 • Werk veel met glas;
 • Kies voor een grote design spiegel met indirecte verlichting voor diepte achter de spiegel.

Don’ts

 • Let op waar je de open douche plaatst. Kies je voor een glazen deur? Houd er dan rekening mee dat de glaswand volledig open kan scharnieren. Daarom is het belangrijk om goed na te denken waar je de scharnieren van de glazen wand plaatst;
 • Twee kleine ovale spiegels zijn prachtig. Toch hebben ze op een kleine badkamer een onrustig effect. Kies daarom liever voor één grote spiegel, dan voor meerdere kleine spiegels.

Accentueren van een wand in een kleine badkamer

Eerder in dit artikel legden we uit dat je in een kleine badkamer het beste de rust kunt bewaren. Toch is het accentueren van één wand een fantastische optie in een kleine badkamer. Hiermee creëer je namelijk diepte.

Welke muur je het beste kunt accentueren is afhankelijk van de ruimte en de plek waar de entreedeur van de badkamer is geplaatst. De mooiste optie is vaak de muur die het verst van de deur af staat. Heb je een lege wand aan de rechterkant? Dan is dat ook een goede optie. In dat geval kun je ervoor kiezen om het tegelpatroon met de lange zijde mee te laten lopen met de wand. Dat kun je doen door de wand helemaal te betegelen met een rechthoekig tegelpatroon.

In het accentueren van een wand is veel mogelijk. Denk hierbij aan verschillende kleuren en materialen, zoals prachtige tegels of waanzinnig behang. Behang is in een kleine badkamer alleen mogelijk wanneer de ruimte is voorzien van een goed ventilatiesysteem. Kies je voor tegels? Houd de kleuren dan warm. Contrast werkt goed in een badkamer, maar zwart kan juist averechts werken. Of je kiest voor prachtige marmerlook tegels met een opvallende ader, of juist voor een opvallende blauwe of groene wand is aan jou!

Do’s bij het accentueren van een wand in een kleine badkamer:
 • Accentueer de wand die het verst gesitueerd is in een kleine badkamer. Wanneer je een vrije wand hebt die verticaal wegloopt aan de rechterkant dan is dat ook een mooie optie om het accent daarop te leggen. Daarmee kun je spelen met hoogte en diepte;
 • Met opvallende kleuren kun je contrast in een kleine badkamer creëren. Kies voor warme kleuren.

Don’ts bij het accentueren van een wand in een kleine badkamer:

 • Pas op met té donkere kleuren. Contrast is goed, maar donkere kleuren kunnen een kleine badkamer kleiner doen aanvoelen;
 • Kies je voor een opvallende tegelwand? Gebruik dan grote tegels. Kleine tegeltjes kunnen voor onrust zorgen. Ze zijn daarnaast veel minder praktisch om schoon te houden.

Ga praktisch om met materialen in een kleine badkamer

We gaven je eerder al de tip om slim om te gaan met de indeling in een kleine badkamer. Slim omgaan met materialen is minstens zo belangrijk. Grote, donkere en massieve meubels zijn bijvoorbeeld niet de beste optie in een kleine badkamer. Slanke en lichte meubels zijn vaak een betere optie. Als je een kleine badkamer gaat inrichten, is het verstandig om praktisch om te gaan met materialen. Wij denken graag met je mee in praktische oplossingen. Zo ontwierpen wij een glazen douchewand met een geïntegreerde radiator. Een glaswand en radiator in één. Een prachtige en praktische oplossing voor iedere kleine badkamer.

Een massieve onderkast kun je beter vermijden. Kies voor een luchtige onderkast met daarboven een plateau om handdoeken op te leggen. Dunne wastafelbladen passen beter in een kleine badkamer. Een mooie optie is kiezen voor een dun keramisch blad, of een blad van Corian en dat blad als het ware zwevend door te laten lopen aan de wand. Plaats een plateau aan de wand om accessoires en badkamerbenodigdheden op te zetten. De wastafel plaats je in dit blad. Is het geen optie om je kranen en sifon weg te werken in de wand? Zorg er dan voor dat het zichtbare sifon is uitgevoerd in dezelfde kleuren als de kranen.

We benoemden het al eerder: een bad is niet altijd praktisch in een kleine badkamer. Wil je toch een wellness gevoel creëren, maar is er geen plaats voor een bad? Dan is een inloopdouche met een zitje een hele goede optie.

Do’s in materiaalkeuze voor een kleine badkamer:

 • Kies voor slanke en strakke meubels;
 • De glazen douchewand met geïntegreerde radiator van DEK is een prachtige en praktische oplossing voor iedere kleine badkamer;
 • Laat het wastafelblad doorlopen aan de wand en creëer zwevende plateaus om spullen op te zetten;
 • Geen ruimte om een sifon van een kraan weg te werken in een wand of badkamermeubel? Kies in dat geval voor een sifon die in dezelfde kleur is uitgevoerd als de kranen;
 • Ga voor meubels en materialen met warme kleuren.
Don’ts in materiaalkeuze voor een kleine badkamer:
 • Vermijd een massieve onderkast als badkamermeubel;
 • Vermijd dikke wastafelbladen;
 • Hout is niet altijd een optie in een kleine badkamer. Hout en water zijn niet de beste combinatie. Wil je toch houten meubels? Zorg er dan voor dat het meubel niet in direct contact staat met water uit de douche;
 • Laat een badkamermeubel met lades niet direct aansluiten op een haakse wand. De lades schuren dan langs de wand.

Slim omgaan met badkamertegels in een kleine badkamer

Badkamertegels kunnen een kleine badkamer maken of breken. Veel verschillende tegels zorgen voor onrust. Het is daarom verstandig om in een kleine badkamer maximaal twee verschillende soorten tegels te gebruiken. Kleine tegels hebben hetzelfde effect. Om de rust te bewaren in een kleine badkamer, kun je beter voor grote tegels kiezen. Ook zijn kleine tegels minder prettig in comfort. Denk bijvoorbeeld aan veel schoonmaakwerk.

Tegels zijn uitermate geschikt om zichtlijnen en diepte te creëren. Je kunt de hoogte opzoeken of juist met verre lijnen werken. Welke optie het beste past, is afhankelijk van de indeling van je badkamer. Creëer zo lang mogelijk lijnen. Dat doe je met grote tegels, maar ook met tegels waarbij motieven, kleuren en vormen op elkaar aansluiten.

Rechthoekige tegels zijn hier een mooi voorbeeld van. Door rechthoekige tegels op de juiste manier te plaatsen, ontstaan prachtige zichtlijnen. Dat draagt eraan bij dat je badkamer optisch groter lijkt. Trek het patroon van de tegel door tot de langste zijde. Maak gebruik van horizontale voeglijnen. Dat zorgt voor een prachtig effect. Het is ook raadzaam om voor een rustige vloertegel te kiezen.

Denk daarnaast na over de lichtinval. Heb je een donkere ruimte? Probeer dan lucht en ruimte te creëren door voor een rustige en lichte tegel te kiezen. Heb je een kleine vierkante badkamer? Overweeg dan om de tegels in de verticale lijn te plaatsen. Op die manier maak je op een slimme manier gebruik van de hoogte in een kleine badkamer.

Do bij het uitkiezen van badkamertegels
 • Kies voor rustige tegels en laat patronen in elkaar overvloeien;
 • Maak slim gebruik van voeglijnen door eindeloze lijnen te creëren;
 • Ga voor rechthoekige grote tegels;
 • Kies voor een rustige basis op de grond;
 • Warme kleuren en rustige patronen hebben een positief effect op een kleine badkamer.

Don’ts bij het uitkiezen van badkamertegels

 • Vermijd hele drukke prints. Kies je wel voor een patroon? Laat het patroon dan op elkaar aansluiten;
 • Kleine tegels kun je beter vermijden;
 • Veel verschillende tegels dragen bij aan een onrustig gevoel in een kleine badkamer.

Doe inspiratie op voor het inrichten van een kleine badkamer

Elke badkamerontwerp van De Eerste Kamer badkamers is uniek. Voor ons is het ontwerpen van een unieke badkamer pure passie. Wij hechten veel waarde aan onze klanten en doen er alles aan om de meest verrassende ontwerpen te creëren. Wil jij inspiratie opdoen voor de inrichting van een kleine badkamer? Of ben je op zoek naar meer praktische en fijne tips? Breng een bezoek aan onze badkamer showroom, of vraag ons badkamer inspiratieboek aan voor nog meer inspiratie.

Bezoek onze showroom

Maar liefst 1800 m² aan badkamerinspiratie. Indrukwekkende badkamer designs komen tot leven in onze luxe showroom in het midden van het land. Ontdek de eindeloze mogelijkheden voor een badkamer op maat.