Trends en tips voor de mooiste badkamer­­verlichting

Verlichting in een badkamer is, net als in de rest van je woning, belangrijk. Het is daarom verstandig om goed na te denken over de manier waarop jij je verlichting wilt toepassen in je nieuwe badkamer. Daarom geven we je graag tips en bespreken we trends op het gebied van de mooiste badkamerverlichting van dit moment.

Hoe belangrijk is verlichting in een badkamer?

Tijdens het verbouwen van een woning, wordt het aanschaffen van verlichting nog weleens onderschat. Het maken van een goed lichtplan is namelijk ingewikkeld. Het vergt kennis en ervaring om een goed lichtplan te maken. Ook voor een badkamer is verlichting heel belangrijk. Sterker nog: het is vaak dé ruimte in huis, waar je licht echt nodig hebt.

Veel mensen maken gebruik van een badkamer in de vroege ochtend, of juist in de avonden. Op tijden dat het donker is. Ook niet elke badkamer is voorzien van natuurlijk licht dat kan binnenkomen via een raam. Is er wel een raam aanwezig? Dan is de kans groot dat je niet wilt dat er iemand van buiten naar binnen gluurt. Daarnaast is een badkamer niet voor niets voorzien van een spiegel. Het is toch prettig om goed te kunnen zien of je toonbaar de deur uitgaat.

Goede verlichting in een badkamer is dus essentieel. Maar hoe ga je daar mee om? Je wilt natuurlijk geen afbreuk doen aan de sfeer in jouw nieuwe, stijlvolle badkamer.

Een sfeervolle badkamer door slim om te gaan met verlichting

Een badkamer op een sfeervolle manier verlichten, is een klus die niet voor iedereen is weggelegd. Als je de basisverlichting hebt toegepast, bijvoorbeeld via plafondspots, is het verstandig om na te denken over sfeerverlichting.

Het is een kunst om elementen te verlichten, waar jij graag de aandacht op vestigt. Bijvoorbeeld door een doorlopend badkamermeubel op het verste punt uit te lichten, waardoor de lengte benadrukt wordt. Of juist te kiezen om een prachtige marmeren wand te accentueren met sfeervol licht. Daarnaast maak je jouw badkamer sfeervoller, door de wanden en of de vloer uit te lichten. Daardoor creëer je meer frisheid, ruimte en luxe in jouw badkamer.

Is verlichting in een badkamer anders dan verlichting elders in huis?

Ja, verlichting in een badkamer is anders dan de verlichting in de rest van je huis. Dat heeft vooral te maken met een aantal praktische zaken. Bij een spiegel wil je bijvoorbeeld helder licht creëren. Make-up styling, of het verzorgen van je gezicht, wordt een vervelende klus wanneer je spiegel niet goed verlicht is. Dat doe je door diffuus licht te laten vallen op de spiegel. Een goede manier om dit te realiseren is voor een lichtbron te kiezen die vanaf de voorzijde van de spiegel schijnt. Of kies voor indirecte verlichting vanuit het plafond naar de spiegel toe.

Of je de juiste verlichting kiest, hangt ook af van de manier waarop jij je badkamer gebruikt. De ene persoon leest graag in bad, de andere persoon wil juist graag lekker ontspannen met enkel sfeerverlichting. De verlichting in je badkamer wil je om die redenen zo goed mogelijk afstemmen op jouw persoonlijke voorkeuren. Verlichting in een badkamer is maatwerk en zonde om niet goed uit te denken en aan te pakken.

Waar dien ik rekening mee te houden als ik verlichting voor mijn nieuwe badkamer uitkies?

Het is verstandig om rekening te houden met de maximale temperatuur van je verlichting in je nieuwe badkamer. Wij raden aan om voor verlichting te kiezen van maximaal 3000 k. Daarnaast is het verstandig om na te denken over richtbare spots vanuit het plafond. Door spots te richten, kun je specifieke items in jouw badkamer letterlijk in de schijnwerper zetten. Dat draagt bij aan de sfeer en luxe uitstraling van jouw badkamer.

Bij De Eerste Kamer Badkamers denken wij graag met je mee over de kleuren van de armaturen. Je kunt de rozetten van de verlichting goed afstemmen op het kleurenpatroon van je nieuwe badkamer. Het is niet zo dat als je kranen uitgevoerd zijn in een messing kleur, dat je ook al je armaturen en rozetten in messing moet aanschaffen. Het is wel belangrijk dat de kleuren op elkaar aansluiten. Zwart combineert bijvoorbeeld heel goed met messing.

Daarnaast is het verstandig om de IP-waardes van je nieuwe badkamerverlichting goed te controleren. Dat is de indicator die aangeeft in hoeverre armaturen waterdicht zijn. Je leest meer over IP-waardes op deze website.

Let er ook op dat je niet voor te veel dimbaar licht bij je wastafel kiest. Direct diffuus licht vanuit de spiegel is het mooiste licht. Indirect licht bij de wastafel is vooral bedoeld als decoratief licht en kun je het beste aanvullen met spots, die je boven de wastafel plaatst.

Andere tips voor de perfecte badkamerverlichting:

Kan ik beter kiezen voor sfeerverlichting of praktische verlichting in mijn badkamer?

De Eerste Kamer Badkamers ontwerpt badkamers die sfeer en luxe uitstralen. De verlichting van een badkamer is belangrijk voor de sfeer. Wij vinden het belangrijk om slim om te gaan met verlichting. Bij een wastafel of wastafelmeubel heb je meer licht nodig dan in de rest van je badkamer. Ga je voor sfeer? Kies er dan voor om mooie items in je badkamer uit te lichten.

Onze mening is: zonder donker is er geen licht. Dat klinkt misschien gek, maar het geeft ontzettend veel sfeer om delen van je badkamer minder uit te lichten en donkerder te houden. Een belangrijke praktische zaak om rekening mee te houden: pas op voor nare schaduwvorming. Dat ontstaat bijvoorbeeld door een spot boven de douchekop te plaatsten en dat geeft een lelijk effect.

Mag de verlichting in een badkamer opvallend zijn?

Zeker! Voor echt bijzondere lampen werkt De Eerste Kamer Badkamers samen met Brand van Egmond. De lichtsculpturen en designverlichting van dit bijzondere merk zijn ware kunstobjecten. Ze zijn prachtig om te zien, vertellen stuk voor stuk een eigen verhaal en dragen bij aan een luxe en unieke sfeer in een badkamer. Wij zijn er trots op dat we officieel dealer zijn van Brand van Egmond.

De trends op het gebied van badkamerverlichting zijn vooral mooie wand-armaturen en strakke pijpverlichting in de kleuren van de kranen. Dat geeft een hele mooie en warme sfeer aan een badkamer. Daarnaast blijft het geheel strak en verzorgd.

De mooiste hanglampen voor je badkamer koop je bij De Eerste Kamer Badkamers

De Eerste Kamer Badkamers gaat altijd voor het beste resultaat. Dat doen we door onze unieke ontwerpen op jouw wensen af te stemmen. We vinden het fijn om met je mee te denken over de verlichting in jouw nieuwe droombadkamer. In onze showroom ontdek je mooie hanglampen van Block W. Ook is de verlichting van Lightbox heel populair onder onze klanten.

Wil je inspiratie opdoen voor de verlichting in jouw nieuwe badkamer? Kom gerust eens langs in onze showroom. We laten je graag verschillende opties voor prachtige badkamerverlichting zien. Deze spots geven vervolgens licht op een indirecte manier via de spiegel.

Wil jij meer weten over badkamerverlichting? Kom eens langs in onze showroom. Je ontdekt hier niet alleen verlichting voor je badkamer, maar zeker ook de mooiste badkamerontwerpen.

Bezoek onze showroom

Maar liefst 1800 m² aan badkamerinspiratie. Indrukwekkende badkamer designs komen tot leven in onze luxe showroom in het midden van het land. Ontdek de eindeloze mogelijkheden voor een badkamer op maat.