Hoe betrek je jouw nieuwe badkamer bij je slaapkamer?

Een badkamer betrekken bij een slaapkamer: voor veel mensen is het de ultieme droom. Vooral, omdat je hiermee het ultieme luxe hotelgevoel creëert bij je thuis. In dit artikel leggen we uit wat de beste opties zijn om je badkamer te laten aansluiten op je slaapkamer. Uiteraard geven we ook prachtige voorbeelden van de mooiste badkamers en-suite.

Je badkamer betrekken bij je slaapkamer: hoe doe je dat?

Misschien droom je er al jaren van om wakker te worden in je slaapkamer en vervolgens heerlijk ontspannen te douchen of te baden, zonder dat je daarvoor naar een andere ruimte hoeft te lopen. Het is mogelijk om die droom uit te laten komen, door je badkamer te betrekken bij je slaapkamer. Deze badkamer- en slaapkamercombinatie, wordt ook weleens badkamer en-suite genoemd.

Een badkamer en-suite is niet alleen mooi, in veel gevallen is het ook een praktische overweging, om je badkamer te betrekken bij je slaapkamer. Maar hoe pak je zo’n badkamer en-suite aan? “Het is vooral belangrijk om de sfeer van je slaapkamer vast te houden”, legt Anton van de Beek, eigenaar en badkamerontwerper van De Eerste Kamer Badkamers uit.

“Dat doe je bijvoorbeeld door de kleur van het badkamermeubel af te stemmen op details van je aangrenzende badkamer. Bijvoorbeeld door het badkamermeubel uit te voeren in de zelfde kleur en materiaal, als de aansluitende inloopkast in je slaapkamer. Ook is de wandafwerking van je slaapkamer van groot belang. Kiezen voor een zelfde, doorlopende wandafwerking in je badkamer en slaapkamer, zorgt voor een prachtig geheel. Mijn belangrijkste tip: ‘benader je badkamer niet als een aangrenzend of apart ‘hokje’. Creëer de scheiding op een andere manier, door in eerste instantie naar de lijnen op de vloer te kijken. Probeer de scheiding niet te abstract te maken. Daardoor creëer je namelijk al snel het gevoel van twee aparte ruimtes.”

Is het dan de enige optie om in de gehele ruimte dezelfde wand- of vloerafwerking toe te passen? “Absoluut niet! Het badkamermeubel kun je bijvoorbeeld prima zwevend, boven een houten vloer hangen. Terwijl je de douche- en toiletruimte voorziet van tegels. De wand achter een vrijstaand bad, kun je vervolgens voorzien van een prachtig behang. Samenhang hoeft dus absoluut niet saai te zijn!”

Is het mogelijk om van je slaapkamer en badkamer één ruimte te maken?

“Dat is zeker mogelijk. Door slim om te gaan met de indeling van de ruimte, kun je waanzinnig mooie badkamers en-suite creëren. Niet alleen de grote details zijn van belang. Ook de verlichting in de ruimte heeft invloed op de samenhang. Prachtige wandarmaturen bij het badkamermeubel, of een riante kroonluchter boven een vrijstaand bad, dragen bij aan het ultieme badkamer en-suite gevoel.”

“Door creatief om te gaan met details en goed na te denken over kleurgebruik en materiaalgebruik, is er meer mogelijk dan je denkt. De kracht zit hem vooral in het benaderen van de ruimte als één geheel. Dat is ook de reden waarom de ontwerpers van De Eerste Kamer badkamers nooit in hokjes denken.”

Wat is de beste plek voor een badkamer die betrokken is bij een slaapkamer?

“De beste plek voor een badkamer in een slaapkamer is niet aan te wijzen. Alles valt of staat nou eenmaal met de beschikbare ruimte. Over het algemeen komt het vaker voor dat de badkamer vanuit de slaapkamer bereikbaar is, in plaats van andersom. Om die reden wordt de badkamer vaak toegepast op het verste punt, in de beschikbare ruimte.”

Andere goede oplossingen voor een badkamer en-suite zijn:

Hoe richt je een kleine badkamer met slaapkamer in?

Wie zoekt op badkamer en-suite, komt al snel terecht op afbeeldingen van zeer riante ruimtes. Toch is het ook mogelijk om een kleinere ruimte te voorzien van een badkamer en-suite. “In dat geval is het een hele goede oplossing om te kiezen voor een afgesloten, bouwkundige douche. Dat betekent dat we de wanden van de douchte bouwkundig creëren. In een kleine ruimte is het meestal verstandig om een bouwkundige douche af te sluiten met een glazen deur. Vooral om het natte gedeelte goed en praktisch af te sluiten van het droge gedeelte.”

In een kleine ruimte, is het daarnaast verstandig om na te denken over de plek waar het badkamermeubel komt. Vaak wordt een badkamermeubel in een kleine en-suite badkamer, niet naast de douche geplaatst. De bouwkundige douche heeft nog meer voordelen in een kleine badkamer. De muur van de douche kun je namelijk gebruiken om aan de andere kant een badkamermeubel aan te hangen. In combinatie met een separaat toilet, zorgt deze bouwkundige optie voor veel comfort in een kleine badkamer en-suite.”

“Heb je meer ruimte in huis, dan is het ook een goede optie om na te denken over een tweede badkamer op een andere verdieping in je woning. Vaak wordt zo’n tweede badkamer een gastenbadkamer of kinderbadkamer genoemd. Door het ontwerp van een tweede badkamer af te stemmen op de badkamer en-suite, creëer je één geheel in je woning. Ook heeft een tweede badkamer veel privacy en andere praktische voordelen voor gezinnen met opgroeiende kinderen of samengestelde gezinnen.”

De voordelen van een badkamer betrekken bij je slaapkamer

Naast dat je een heerlijke hotelbeleving in huis creëert, heeft een badkamer en-suite nog meer voordelen. Vooral het luxe element, is een veelvoorkomend argument om een badkamer te betrekken bij een slaapkamer. “Het is een luxe gegeven om heerlijk te douchen of in bad te gaan, voordat je gaat slapen. Een badkamer en-suite maakt het mogelijk om zo’n ontspannen moment samen te beleven.”

“Daarnaast is het prettig om niet meer naar een andere ruimte te hoeven, na het douchen of het nemen van een bad. De badkamer wordt op deze manier meer betrokken bij je woning. De beleving wordt luxer, omdat je op deze manier baden, slapen en ontspannen samenvoegt. Ook spreken samengestelde gezinnen vaak de wens uit voor een badkamer en-suite. Een badkamer bij een slaapkamer betrekken, draagt bij aan privacy. Andere bewoners in huis, maken in dit geval vaker gebruik van een gastenbadkamer of kinderbadkamer. Waardoor de badkamer en-suite exclusief voor de ouders beschikbaar is.”

“In het geval van een tweede badkamer, ontstaat daarnaast het luxe gegeven dat er meer mogelijk is in tijd. Ouders kunnen tegelijk douchen met kinderen, zonder dat zij elkaar in de weglopen of inbreuk doen op elkaars privacy. Ook is er in een badkamer en-suite vaak meer ruimte voor persoonlijke verzorgingsproducten. De kledingkast en je bed zijn daarnaast dicht bij en dat wordt door veel eigenaren van een badkamer en-suite als zeer luxe ervaren.”

Zijn er dan helemaal geen nadelen aan een badkamer en-suite?

“Uiteraard zijn er ook nadelen te benoemen. Hoewel het zeer praktisch kan zijn om een badkamer te betrekken bij je slaapkamer, geeft dit in sommige gevallen juist problemen. In het geval dat partners op verschillende tijden douchen of gaan slapen bijvoorbeeld. Wanneer één van de twee nachtdiensten draait, of juist van uitslapen houdt, terwijl de ander graag vroeg onder de douche staat, kan een badkamer en-suite nadelige gevolgen hebben.”

“Ook is het verstandig om na te denken over condensvorming in de ruimte, wanneer je gebruik maakt van de douche of een bad. Het is daarom belangrijk om na te denken over de temperatuur in de hele ruimte. In de doucheruimte is de ideale temperatuur zo’n 21 graden. Terwijl de temperatuur in het slaapgedeelte vaak lager mag liggen. Daarom is het ook verstandig om na te denken over eventuele plaatselijke verwarming in het douchegedeelte van je badkamer en-suite.”

Waar dien je op te letten, wanneer je jouw nieuwe badkamer wil combineren met je slaapkamer?

Uitgangspunt is een logisch vlekkenplan van de ruimte. Een wensenpakket is daarnaast ook heel belangrijk. Besteed je bijvoorbeeld veel tijd aan je haar en je make-up? Dan is het een goede overweging om een kaptafel te integreren in het slaap/badkamervertrek. Vinden jullie het prettig om tegelijkertijd te douchen? Kies dan voor een ruime douchefaciliteit, met eventueel een bouwkundig zitbankje. Hebben jullie behoefte om veel met elkaar in contact te zijn, dan ontwerpen we slimme en prachtige zichtlijnen voor jouw nieuwe badkamer en-suite.”

Een badkamer in het midden van mijn slaapkamer plaatsen, kan dat?

“Het komt steeds vaker voor dat mensen hun nieuwe badkamer willen verweven met hun slaapkamer. Voor ons als badkamerontwerpers en badkamerspecialisten, is dat prachtig nieuws. Het betekent namelijk, dat de badkamer steeds meer gezien mag worden. Een badkamer mag tegenwoordig gezien worden en wordt steeds meer de belangrijkste ruimte in huis. Hoe mooi is het dan, als je jouw droomkamer midden in je slaapkamer kunt creëren, zodat je dagelijks geniet van luxe, comfort en ontspanning?”

“In luxe hotels zie je vaker dat een douche- en/of badgedeelte in het centrum van het slaapvetrek wordt geplaatst. Voor dagelijks gebruik kan deze optie in sommige gevallen wat ‘over the top’ zijn. Als je openstaat voor een ultieme droombadkamer, waarin je als het ware leeft in een sprookje, dan is het zeker een optie om je badkamer in het midden van je slaapkamer te plaatsen.”

Benieuwd hoe wij het ontwerp van een badkamer en-suite aanpakken? Kom eens bij ons kijken! We vertellen je graag meer over de mogelijkheden om jouw nieuwe badkamer te betrekken bij je slaapkamer. In onze zeer ruime badkamershowroom, doe je daarnaast ideeën op en maak je kennis met de mooiste merken, badkamermeubels, tegels, spiegels en nog veel meer!

Bezoek onze showroom

Maar liefst 1800 m² aan badkamerinspiratie. Indrukwekkende badkamer designs komen tot leven in onze luxe showroom in het midden van het land. Ontdek de eindeloze mogelijkheden voor een badkamer op maat.